Nieuwe nettarieven op verbruik elektriciteit vanaf 2023.
Het capaciteitstarief; Hoe zit dat nu?
Het capaciteitstarief is het initiatief van de Vlaamse regulator binnen de energiemarkt.
Zij hebben de berekeningswijze ontworpen en leggen de implementatie er van op aan de markt. De bevoegdheid van de (VREG) de Vlaamse regulator gaat natuurlijk enkel over Vlaanderen, dus de maatregel is ook enkel van toepassing in Vlaanderen. Wat betreft Brussel en Walonië staan onder een ander commissie, zijnde Wallonië (CWaPE) en Brussel (BRUGEL).
Uitgevoerd door Fluvius
Het capaciteitstarief valt onder de nettarieven. Het is dus een kost van Fluvius, de netbeheerder voor het Vlaamse grondgebied. Aangerekend door de energieleverancier. In België sturen de netbeheerders zelf geen energiefactuur naar de klant. Dit is de verantwoordelijkheid van de energieleverancier. De klant vindt het capaciteitstarief dus terug op zijn slotfactuur van de energieleverancier. Zij ontvangen het geld en storten dit natuurlijk door naar de netbeheerder.
Betaald door alle gebruikers van het net
Het capaciteitstarief is van toepassing voor alle gebruikers van het Vlaamse elektriciteitsnet. Hieronder vallen natuurlijk de particuliere klanten, maar ook SOHO- en B2B-klanten.
Wat met Wallonië?
Voor klanten in Wallonië verandert er niks aan de manier waarop de netbeheerder nettarieven berekent. Deze klanten zijn dus niet geïmpacteerd door de komst van het capaciteitstarief. Onderdelen van de factuur
Je energiefactuur bestaat uit 3 grote onderdelen:
- De energiekost
- Distributie- en transportkosten (=nettarieven)
- Taksen en heffingen
Capaciteitstarief is een onderdeel van de nettarieven. Het heeft dus niets te maken met de energiekost, de taksen of heffingen.
Sociaal tarief
Sociaal tarief is een all-inclusive tarief, waar je één prijs betaalt voor alle kosten tezamen. Er is dus geen apart nettarief. Een klant met sociaal tarief betaalt dus geen capaciteitstarief.
De verdeling van aardgas verloopt op een andere manier dan bij elektriciteit
Bij aardgas loopt het gas door leidingen, waar 'belasting van het net' minder een probleem vormt bij schommelend verbruik. Daarom is er ook minder nood aan een nieuwe berekening van de nettarieven. Natuurlijk betaalt de klant ook nettarieven op aardgas, maar deze berekent men nog gewoon op de 'oude' manier, namelijk op basis van de hoeveelheid verbruik.
Niet op injectie
Capaciteitstarief is enkel van toepassing op de elektriciteit die je afneemt van het net. Klanten met zonnepanelen (en een digitale meter) krijgen een injectievergoeding voor de elektriciteit die zij op het net injecteren. Zij betalen geen nettarieven en dus ook geen capaciteitstarief op hun injectie.
Klanten met zonnepanelen en een analoge (terugdraaiende) meter betalen natuurlijk wel nettarieven (en capaciteitstarief) op de energie die ze van het net halen. Omdat hun teller terugdraait, kijken we enkel naar de netto afname van elektriciteit.
Conclusie
Je betaald dus capaciteitstarief op de elektriciteit die je van het net haalt.
Energie besparen capaciteitstarief
Elke kWh die je niet verbruikt, draagt niet alleen bij aan een lager piekvermogen, maar ook aan een lager totaal energieverbruik en alle kosten die daarbij horen. Denk maar aan het andere deel van de distributiekosten, de energiekost van de energieleverancier en de taksen en heffingen. Het loont dus om, naast het verlagen van je piekvermogen, ook te letten op je energieverbruik zelf! Dit is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
Spreid je verbruik
We beginnen bij de meest logische en eenvoudig te implementeren tip: spreid je verbruik. De gemiddelde Vlaming verbruikt voornamelijk energie wanneer hij 's avonds thuiskomt van zijn werk. Je steekt een wasje in en begint alvast aan het eten. De oven staat aan en je maakt ondertussen gebruik van de kookplaat. Na het eten steek je de was in de droogkast, terwijl de vaatwasser je kook- en eetgerei proper maakt.
Veel toestellen hebben tegenwoordig startuitstel. Steek bijvoorbeeld je was 's ochtends in en zorg ervoor dat deze klaar is wanneer je thuis komt van je werk. Hang je wasgoed te drogen op een wasrek in plaats van de droogkast te gebruiken en begin daarna aan je eten. Wil je na het eten tv-kijken? Zorg er dan voor dat je vaatwasser pas aan het wasprogramma begint rond bedtijd.
Energiezuinige toestellen
Natuurlijk kan je je ganse inboedel vernieuwen, maar dit is niet realistisch. Wat je wel kan doen, is eens kritisch kijken naar de toestellen in je huis. Zitten er oude toestellen bij die aan vervanging toe zijn? Zijn er toestellen die misschien wat te groot zijn voor wat je nodig hebt (denk aan ovens, ijskasten en televisies)? Dan is dat toestel vervangen misschien geen slecht idee. Check dan zeker het energielabel van het nieuwe toestel dat je op het oog hebt.
Vang je energieverbruik op met zonnepanelen
Heb je zonnepanelen, dan kan je je verbruik afstemmen op de momenten dat je zelf je energie produceert. Energie die je zelf produceert en meteen zelf verbruikt, is namelijk helemaal van jou. Omdat deze energie niet langs je meter passeert, zorgt dit ook niet voor een piek.
Zonnepanelen mét thuisbatterij
Het is misschien een aardige investering, maar een thuisbatterij is tegenwoordig best slim. Zo kan je thuisbatterij je pieken opvangen en afvlakken door energie 'af te geven' op de momenten dat jij veel energie tegelijk verbruikt.
Elektrische wagen? Traag laden!
Laad je de batterij van je wagen op enkele uren volledig op? Dan mag je ervan uit gaan dat dit voor een aardige piek zorgt. Stel je laadpaal zo in dat hij je wagen over een langere periode langzaam oplaadt. Liefst wanneer jij zelf weinig energie verbruikt, zoals 's nachts.
Comments