top of page

Spaarrekeningen en rentes in Europa en wereldwijd

Nu de spaarrentes in België op een laag niveau liggen kan het aantrekkelijk worden om de spaarrekeningen en rentes in België met het buitenland te vergelijken.

Wij zetten de beste buitenlandse spaarrentes en de risico’s van over de grens sparen voor je op een rij.


Top 5 variabele spaarrentes wereldwijd:


Verdiept u zich in de spaarrentes wereldwijd dan zijn er diverse aanbieders die een fors hogere variabele rentepercentage kennen dan de Belgische spaarrekeningen.


Aanbieder Land Rente


Santander Brazilië Spaarrekening Brazilië 4,55%


Capitec Bank Spaarrekening Zuid-Afrika 5,40%


MCB Spaarrekening Pakistan 4,55%


Commercial Bank of Ethiopia Ethiopa 5,00%


Bank of India Spaarrekening India 4,00%


Bron:deposits.org/savings-accountsOpenen spaarrekening buitenland: waar moet je op letten?


Een spaarrekening in het buitenland openen – ook binnen de Europese Unie - kan doorgaans niet zomaar:

Vaak moet u aan specifieke eisen voldoen. Zoals in het land zelf wonen, is een veelgevraagde algemene voorwaarde. Lukt het je tóch een rekening te openen?

Dan krijg je te maken met de wetgeving van het betreffende land.

Dat kan betekenen dat je zowel in België als het land waar je een spaarrekening hebt, belasting moet betalen. Het is dus raadzaam even te checken welke eisen een land stelt voor je je spaartegoed overhevelt. Voor je het weet, valt de gedroomde rentevergoeding een stuk lager uit dan verwacht.
Ik spreek de taal niet, welke spaarrekening is geschikt voor mij?


Een aantal Europese banken bieden haar services in het Engels aan.

Voor mensen die regelmatig naar Afrika of Brazilië reizen is het zinvol om een bankrekening te openen. Hoewel het risico in landen als Afrika en Brazilië altijd groter is dan in westerse landen, kunt u bedenken dat er, net als in België en Nederland een Centrale Bank bestaat die toezicht houdt op het bankwezen onder supervisie van de Wereldbank. De rente ligt over het algemeen aanmerkelijk hoger dan in België of Nederland. Men kent in grote lijnen de volgende rekeningen.

De gewone spaarrekening: waarop minimaal € 25 moet worden ingelegd; Dit minimum moet altijd op de rekening blijven staan.

Deposito-rekeningen: met een looptijd van 3, 6, 9 of 12 maanden, de minimum inleg bedraagt hier € 125 bij opname binnen de afgesproken tijd wordt in het geheel geen rente vergoed; Rente varieert van 4,00% tot 10,00%

Treasure bills: deze worden uitgegeven door de centrale bank en hebben een vaste looptijd en een vaste rente; bij eerdere inlossing vervalt enige rente.


Bij de opening van een rekening is identificatie verplicht, men dient twee pasfoto’s af te geven. Het is niet noodzakelijk om de rekening zelf te beheren, men kan iemand volmacht geven. Dit kan iemand van de bank zijn of een bekende (opletten!!). De volmacht dient schriftelijk aangevraagd te worden, de gevolmachtigde hoeft niet bij de bank bekend te zijn.


Als ik een rekening wil openen welke bank is dan meest betrouwbaar?

het is van belang dat u een internationale bank kiest en dus geen lokale bank en daar een euro-rekening opent. U heeft dan geen last van devaluaties (waardevermindering van uw geld waar banken nog wel eens creatief mee omgaan). U kunt zich het beste wenden tot uw eigen bank in België of Engelse bank ter plaatse en aan hen vragen of zij een internationale zusterbank hebben. dat is volgens mij de slimste weg om te bewandelen.


Ik wil mijn spaargeld niet vastzetten, welke spaarrekeningen zijn dan geschikt voor mij?


Indien je wat flexibeler wilt zijn met je spaargeld kun je het bést kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening. Je kunt ten alle tijden bij jouw spaargeld.


In vergelijking met de Belgische banken lijken de spaarrentepercentages hoog.


Houd er echter rekening mee dat de banken en landen voorwaarden en restricties kennen om aanspraak te maken op de hoge rentetarieven. Ook gelden in deze landen vaak hoge inflatiecijfers. Ter illustratie: bij Santander Brazilië is de spaarrente 4,55% maar inflatie percentage van 6,2%.


Top 5 deposito sparen wereldwijd


De mogelijkheden van deposito sparen in diverse landen buiten de Europese Unie met extréém hoge rentepercentages. Hieronder een overzicht van de hoogste 1-jarige termijndeposito’s:


Aanbieder Land Rente


ACB 1 jaar Termijndeposito Vietnam 9,50%


HSBC Armenië 1 jaar Termijndeposito Armenië 9,00%


HSCB Vietnam 1 jaar Termijndeposito Vietnam 7,74%


Nationale Bank van Egypte 1 jaar Termijndeposito Egypte 7,00%


Garanti 1 jaar Termijndeposito Turkije 6,60%


Bron:time.deposits.org


Risico’s sparen buitenland buiten de EU


Afgezien van de eisen die het openen van een spaarrekening in het buitenland stelt, zijn er váák ook diverse risico’s aan een buitenlandse spaarrekening verbonden. Zo moet je je euro’s omwisselen in een vreemde valuta. Wees ook alert op koersschommelingen. Want, als de vreemde valuta daalt, wordt je spaartegoed ook opeens minder waard.


Controleer wat de politieke situatie van het land is? Is het stabiel? Hoe staat het land er economisch voor? Allemaal factoren die de uiteindelijke waarde van je spaartegoed beïnvloeden;


Daarbij speelt mee dat buitenlandse banken buiten de Europese Unie niet onder het Belgische garantiestelsel vallen. Dit betekent dat je spaartegoed niet is verzekerd tot 1 K. Mocht een buitenlandse bank omvallen? Dan ben je je geld kwijt. Of je kunt aanspraak maken op het garantiestelsel van het bewuste land.


Slotoordeel: sparen en hoogste rente buitenland


Overweeg je in het buitenland of zélfs buiten de Europese Unie te gaan sparen? Verdiep u in het betreffende land voor je een spaarrekening opent. Enkele handig tips zijn onder andere: Kent het land een sterke of zwakke valuta? Is de politieke en economische situatie stabiel? En heeft het land een garantiestelsel als een bank failliet gaat?

Allemaal zaken waar je als spaarder rekening mee kunt houden tijdens je zoektocht naar een buitenlandse bank met een hoge spaarrente. Sommige banken binnen de Europese Unie stellen je in staat om een spaarrekening of deposito te openen ondanks dat u niet in het betreffende land wonende bent. Voor sparen in Europa is dit probleem door de komst van spaarplatformen verholpen. In andere gevallen heeft u een adres nodig in het land waar u wilt sparen. Dat kan een tijdelijk adres zijn of een adres van een vriend.


Spaar of beleg je toch liever gewóón in België ,

bekijk dan de Top 5 investeringen op onze homepagina om te vergelijken.

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page