Veel gestelde vragen
BELEGGEN VOOR BEGINNERS
Beleggen kan ingewikkeld zijn
U kunt namelijk als beginner op veel verschillende manieren beleggen. Voor beginners kan dit nogal overweldigend overkomen. Het is daarom verstandig je eerst goed te informeren en in te lezen en daarna te oefenen met beleggen.
​
​
Meest gemaakte fout voor beginners
Veel beginners gaan meteen aan de slag zonder te weten waar ze eigenlijk mee bezig zijn daardoor lopen ze een onnodig groot risico. In sommige gevallen zorgt dit er zelf voor dat ze hen complete ingelegde vermogen kwijtraken.
​
Zorg ervoor dat u niet dezelfde fout gaat maken, verdiep u in beleggen zodat u weet waar u mee bezig bent. Bepaal daarom eerst op welke manier u wil beleggen. Wil u op korte termijn of passief op lange termijn beleggen?
Bepaal hoe je wil beleggen
Wil u actief beleggen of passief beleggen? Of anders gezegd, ga je op korte termijn of lange termijn handelen.
Actief beleggen is relatief risicovol:
De winst wordt vooral bereikt door koersschommelingen eventueel in versterkt door een hefboom.
Wil u toch op korte termijn een erg mooi rendement, dan moet u meer risico’s nemen en bent u niet meer bezig met beleggen, maar met speculeren. Dat is een andere tak van sport.
Met de hefboomconstructie kun je met minder geld, eigenlijk méér beleggingsproducten kopen. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is tamelijk eenvoudig. Met een hefboom van 10 wordt elke koerswijzing 10 keer zo sterk.
Hoe dat in de praktijk werkt, leggen we uit in dit rekenvoorbeeld:
​
Stel dat een aandeel KPN 5 euro kost. Je betaalt dan 500 euro voor 100 aandelen. Als de hefboom op een KPN-aandeel 10 is, beleg je in dit geval met 5.000 euro. Terwijl je maar voor 500 euro CFD’s in KPN hebt gekocht.
Het gaat goed met het telecombedrijf en aan het einde van de dag is het aandeel KPN 5,50 euro waard. Je verkoopt alle aandelen met vijftig cent winst. Normaal gesproken zou je dan 50 euro verdiend hebben. Je had immers 100 aandelen gekocht. Maar omdat het aandeel KPN een hefboom van 10 heeft, heb je 500 euro winst gemaakt (1.000 x 0,50 = 500).
​
Houd er rekening mee dat het omgekeerde ook geldt. Een dalende koers wordt ook versterkt met dezelfde hefboom. Zowel positieve als negatieve koerswijzigingen worden dus versterkt door de hefboom.
Het is daarom verstandig om altijd gebruik te maken van een stop-loss-order (of: ‘sluiten bij verlies’). Dat is een hulpmiddel om een product automatisch te verkopen bij een negatief resultaat. Dit stel je in tijdens het kopen van je CFD-product. Hoeveel verlies wil je maximaal lopen?
Het is ook mogelijk om deze ondergrens dynamisch in te stellen (trailing-stop). Als de koers stijgt, stijgt de ondergrens waarop automatisch verkocht wordt mee omhoog.
​
Passief beleggen is minder risicovol:
maar ook niet volledig zonder risico. Het verwachte rendement is daardoor ook lager. Producten worden langer vastgehouden. De winst wordt vooral bereikt door een waardegroei op de lange termijn, eventueel in combinatie met dividenduitkeringen. Beleggen doet u dan op deze manier voor de lange termijn.
Leer beleggen in de praktijk
Zoals we eerder schreven, is het onverstandig om zonder kennis te beleggen. Tegelijkertijd zul je op een bepaald moment wel aan de slag moeten. Beleggen leer je namelijk in de praktijk. Met vallen en opstaan dus.
Gelukkig is het openen van een beleggingsrekening tegenwoordig bijna altijd gratis. Dat geeft u de kans om rustig rond te snuffelen. De meeste brokers brengen pas kosten in rekening als u een transactie uitvoert.
Sommige brokers bieden de mogelijkheid om een demo-account te openen. Je kunt dan oefenen met een fictief vermogen. Daardoor loop u geen enkel risico, maar leer u wel hoe het werkt. Als u de smaak te pakken hebt, kunt u met echt geld aan de slag.
Kies voor de juiste broker
​
Met de juiste kennis op zak, kan beleggen voor beginners lucratief en leuk zijn. De juiste broker speelt daarbij een belangrijke rol. Het is dus belangrijk dat u daar een goed gevoel bij hebt.
Wisselen van broker is daarom helemaal niet erg. Ben je ontevreden? Probeer dan gerust een andere broker uit. Uiteindelijk bepaalt de broker namelijk voor een groot deel u ervaring met beleggen. Zorg dat u plezier hebt, want dan is beleggen het leukst!
Beleggen moet dus leuk zijn:
Emoties mogen geen rol spelen bij de keuzes die je maakt. Toch beleggen beginners vaak met hun gevoel. Terwijl beleggen bij uitstek een activiteit is waarbij u emoties moet uitschakelen.
Raak dus niet van slag als een aandeel even niet doet wat u verwacht had. Maar wees ook bereid om een verlies te nemen en een aandeel met verlies van de hand te doen als dat nodig is.
Onthoud dat geen enkele belegger alleen maar successen boekt. Succesvolle actieve beleggers weten dat ze altijd verlieslijdende transacties hebben. Het is de kunst om te zorgen dat ze méér winst dan verlies maken.
Ontwikkel een strategie
Zelfs een goed ingelezen belegger die zijn emoties heeft uitgeschakeld, kan pijnlijk hard onderuit gaan. Een veelgemaakte fout is namelijk het handelen zonder strategie.
Welke strategie bij jou past, hangt af van veel verschillende factoren. Bijvoorbeeld de hoeveelheid risico die je durft te nemen. Onze expert kan u helpen om zo’n strategie te ontwikkelen.
Het volgen van onze beleggingscursus kan u ook helpen om een strategie te ontwikkelen.
​
​
​
​
​
​
Is Beleggen enkel voor rijke mensen? Onzin!
De financiële experts zijn het er unaniem over eens, eigenlijk zou iedereen - op zijn eigen niveau moeten beleggen!
Sparen is toch veel veiliger dan beleggen:
Het klopt dat beleggingen niet helemaal zonder risico's zijn. Wie bijvoorbeeld in aandelen belegt, kan wel degelijk een deel van de inleg verliezen als het tegenzit op de beurzen. De oplossing bestaat er voor veel mensen dan in om het geld onaangeroerd op hun spaarrekening te laten. Maar daar verliest u ook, want met de vaak beperkte rentes wapent u zich niet tegen de inflatie.
​
Wie vandaag 1.000 euro op een klassieke spaarrekening zet met een basisrente van 0,01% en een getrouwheidspremie van 0,10% heeft na tien jaar een bedrag van 1.011,05 euro in handen.
Maar, het leven wordt elk jaar duurder. Wat u vandaag kan kopen met 1.000 euro moet u, bij een jaarlijkse inflatie van 1,80%, over tien jaar al 1.195,30 euro betalen.
​
Een expert in beleggen is geen overbodige luxe
Een expert in beleggen is voor veel mensen geen overbodige luxe: Niet iedereen is namelijk een natuurtalent. Bovendien leer je tijdens een beleggingscursus veel zaken waar je anders niet snel achter komt. Helaas zijn er veel aanbieders en is de kwaliteit erg verschillend. Wij helpen u met het kiezen van de juiste beleggingen door onze beleggingsexpert die op de beurs in Wall street Financial District of Lower Manhattan in New York City te werk was. .
Schrik niet: veel succesvolle beleggers hebben waarschijnlijk nooit een cursus beleggen gevolgd. Zij hebben het kunstje met vallen en opstaan geleerd. Veel oefenen is dus altijd de basis van goed leren beleggen. Wie daarbij graag begeleid wordt, raden we aan een beleggingscursus te volgen. Daarin leer je namelijk de belangrijkste begrippen, strategieën en valkuilen.
Een beleggingsexpert hebben is wat ons betreft dus geen voorwaarde om een goede belegger te worden. Oefenen is dat wel. Vind je het fijn om daarbij geholpen te worden? En wil je graag meer informatie over beleggen? Dan raden we je aan om een consultatie met Consulting Solutions te boeken.
​
Hoe herken je een goeie beleggingsexpert
Hoewel er geen vaste regels voor bestaan, denken wij dat een goede expert in beleggen aan de volgende vijf voorwaarden moet voldoen.
​
-
De expert behandelt voldoende theoretische kennis. Hoewel je er niet direct iets aan lijkt te hebben, helpt voldoende achtergrondinformatie je de juiste beslissingen te nemen. Het is dus goed om te weten hoe de aandelenbeurs bijvoorbeeld precies werkt.
-
De risico’s van beleggen worden onder de aandacht gebracht. Beleggen brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Het is de kunst om die risico’s zo klein mogelijk te houden. Dat leer u in een goede cursus van onze expert.
-
Verschillende strategieën worden behandeld. Elke belegger volgt een andere strategie. Er bestaat geen goed of fout. Van een goeie belegging expert leert u deze verschillende strategieën, zodat u kunt kiezen wat het beste voor jou werkt.
-
De informatie wordt helder uitgelegd. Beleggen is best ingewikkeld. Het is dus prettig als alle begrippen op een duidelijke manier worden uitgelegd.
-
De praktijk wordt ook behandeld. Een goeie expert gaat verder waar de theorie ophoudt en begeleid u tijdens het handelen op de beurs.