top of page

Aanpassing van Dag- en nachttarief netbeheerder

Het onderscheid tussen het duurdere dag- en het goedkopere nachttarief verdwijnt vanaf 1 juli 2022. Althans voor het onderdeel netkosten.

Voor elektriciteit heb je de keuze uit drie tariefformules:

- een enkelvoudig tarief met één tijdsonafhankelijke prijs per kilowattuur

- een dag- en nachttarief, waarbij je s'nachts en tijdens het weekend minder betaalt dan overdag

- een exclusief nachttarief.


De rol van kernenergie verkleint, terwijl de focus op hernieuwbare energie komt uit zon en wind. Daarbij komt het erop aan van energie te verbruiken op het moment dat je die opwekt.

Door het capaciteitstarief en procemententarief van de slimme meters valt deze nu weg.


Vanaf 1 juli 2022 wordt het huidig onderscheid tussen het duurdere dagtarief en het goedkopere nachttarief afgeschaft voor wat betreft de distributienettarieven. Die afschaffing geldt dus enkel voor het deel distributienettarieven op uw elektriciteitsfactuur, niet voor het deel elektriciteitskosten.


Ongeveer 40€ duurder:


een doorsnee verbruik van 3.500 kilowattuur (kWh), bedragen de nettarieven ongeveer 327,37 euro van die jaarprijs. (Variabele netkost)

Bij een dag- en nachttarief, met een dagverbruik van 1.600 kWh en een nachtverbruik van 1.900 kWh. De nettarieven kosten in dat geval 287,93 euro van die jaarprijs. Het geringe voordeel dat je vandaag nog boekt, valt hiermee weg.


Is nachttarief nog voordelig ?

Terwijl het nacht- en weekendtarief bijzonder voordelig is, ligt het dagtarief iets hoger dan het enkelvoudig uurtarief. Om echt voordeel te halen uit het tweevoudig uurtarief, moet u uw stroomverbruik zo veel mogelijk 's nachts, in het weekend en op wettelijke feestdagen laten plaatsvinden.


Is nachttarief nog voordelig met zonnepanelen? Het nachttarief is in de regel goedkoper. Een dag-en-nachtteller zal voortdurend tellen hoeveel energie er verbruikt wordt en hoeveel energie er door de zonnepanelen wordt opgewekt. Gedurende de dag, zal de dagteller het verbruik registreren. Tijdens de nacht treedt de nachtteller in werking. S'nachts produceren zonnepanelen geen energie en wordt er niets teruggeleverd. Het energieverbruik wordt dan dus niet gecompenseerd.


Wat met het exclusief nachttarief ?


Het financieel voordeel van het exclusief nachttarief, dat vooral populariteit geniet bij gezinnen met een elektrische accumulatieverwarming, verdwijnt geleidelijk. De Vlaamse energieregulator VREG bouwt dat gunsttarief af tussen 2021 en 2028. De Vlaamse overheid voorziet ter compensatie hogere premies voor verschillende energiezuinige ingrepen aan de woning.


Hoeveel bespaar je vandaag nog door je wasmachine ‘s nachts te laten draaien? En welke impact zal de verandering op je energiefactuur hebben?


Boek een consultatie via Consulting Solutions en kom hier meer over te weten.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page