top of page

De energie meter is het toestel die uw huishoudelijke apparaten kan testen op stroomverlies.

Een oude koelkast, een oude droogmachine, een oude vriezer die nog werkt maar ook al zijn jaren hebben gedaan , kunnen er voor zorgen dat uw elektriciteitsverbruik hoger uitkomt dan voordien, toen de apparaten nog nieuwer waren.

Je hebt wel een idee van hoeveel u maandelijks verbruikt en hoeveel dat u juist kost, maar weet je ook welke apparaten daarvoor verantwoordelijk zijn?


Het gebruik vriendelijke van uw energiemeter wijst meestal wel zich zelf uit. Met een handleiding er bij geraak je meestal wel waar je moet zijn. Je zult eerst moeten de dag, de tijd, en de eenheidselektriciteitsprijs gaan instellen.


Let wel goed op:


wanneer je elektriciteitsleverancier met verschillende dag- en nachttarieven werkt, is het belangrijk dat je een energiemeter kiest waar je beide tarieven kunt invoeren. Plaats dan je energiemeter tussen het toestel en het stopcontact. Dan is uw energiemeter klaar voor gebruik. Om te weten of de resultaten die je afleest op je energiemeter groot of klein zijn, heb je natuurlijk richtcijfers nodig waaraan u jouw resultaten kunt toetsen.

de lijst die je hier kan downloaden krijg je alvast een eerste indicatie over het gemiddeld stroomverbruik van de verschillende huishoudelijke apparaten.


Door te meten zal je het weten


De energie meter heeft precies afzonderlijk aan wat elk huishoudelijk toestel verbruikt. Wordt het misschien niet stilaan tijd voor een nieuwe wasmachine of een nieuwe diepvriezer? En wat met dat vorige -eeuwse elektrische kookvuur? Het vraagt eerst een investering maar na enkele jaren heb je die er zo terug uit gewonnen.


Hoe begin je hiermee te meten


Schaf uw eerst en vooral een energie meter aan, deze kunt u al aankopen voor een 15 a 20 euro. Sommige zijn zelf bedienbaar via een app op uw smartphone. Ze geven uw een inzicht in uw energieverliezen per elektrisch (huishoud)apparaat. Als je ook het stroomverbruik wilt testen van apparaten met een vermogen die kleiner dan zeven watt bedraagt, moet je eerst bekijken wat de verschillende energiemeters aankunnen. (Verschillende modellen meters)Apparaten die warmte produceren,

zijn de grootste energievreters:


maar ook uw televisie, smartphone, tablet of laptop slurpt heel wat energie op. Ook de duur van het gebruik speelt een rol. Het is logisch dat je koelkast en vriezer die de hele tijd energie nodig heeft, een heel pak meer stroom zal verbruiken dan een koffiezet of strijkijzer die je maar af en toe heel kort gebruikt. beginnend start je dus best met die grootste energievreters.

De grootste energievreters zijn:


De grootste energievreters zijn de toestellen die dag en nacht ‘draaien’ zoals de koelkast en de diepvriezer. Het is belangrijk dat je ze een hele dag (24u) meet.


Nog andere grote energie vreters, zijn namelijk uw wasmachine en de vaatwasser:


Afhankelijk van de grootte van het gezin, zullen deze geregeld draaien, soms tot wel tweemaal per dag. Ja, het moet proper en netjes zijn, en daar hebben we natuurlijk wat voor over. Maar als het goedkoper kan, waarom niet... Net die twee grootverbruikers hebben meestal verschillende programma’s, met verschillende "temperaturen en verschillende draaitijden" en dat is dan misschien ook belangrijk om te weten... Zo kan uw bijvoorbeeld ook te weten komen wat ze met dat ‘economisch-programma’ eigenlijk net bedoelen en hoeveel geld uw er precies mee kunt gaan uit sparen.


Er zijn ook enkele kleine apparaten die een stevige hap uit je energiebudget wegvreten:


We hebben het hier over bijvoorbeeld een microgolfoven, strijkijzer, haardroger en een waterkoker of een wafelijzer. Maar ook over je elektrisch fonduestelletje of de broodmachine en koffiemachine... En vergeet zeker ook je smartphones niet te controleren op verbruik, meet die dan ook een hele dag (24u). Want die laden ook veel op over de ganse dag. Kleine toestellen zoals een scheerapparaat, kruimeldief of een mixer zijn geen grootte verbruikers.


Is het tijd geworden om uw oude apparaten te vervangen?


Met uw gemeten meet resultaten per apparaat kan u naar een huishoudapparatenverkoper gaan in de winkel en hem vragen over meer energiezuinige apparaten aan u voor te stellen. Huishoudapparaten hebben een energielabel dat vermeldt hoe energiezuinig deze toestellen zijn. Wist je dat apparaten met een A-label plus tot meer dan 50 procent zuiniger zijn dan bijvoorbeeld apparaten met een E-label? U zou verschieten op jaarbasis wat het verschil kan uitmaken en uw zelf iets anders kan verwennen met het geld je hebt bespaard. Wil je nog meer tips om energie te besparen;


lees hier meer over in onze blog wat de beste oplossingen zijn om te kunnen,Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page