top of page

Vast of variabel energie tarief; Welk energie tariefplan kies je nu best?

Twijfel je tussen een vast of een variabel energietarief? Consulting Solutions adviseert u graag verder door jaarlijs het juiste tariefplan te helpen kiezen.

In dit artikel leggen we u het verschil uit tussen beide tarieven en geven we concrete voor- en nadelen mee per tarief én ontdek u zo welk tariefplan nu het best past voor u.Vast of variabel: wat zijn de verschillen tussen beide tarieven?


Bij een vast energietarief blijft je energieprijs gedurende de hele looptijd van je contract hetzelfde. De prijs zal dus niet mee schommelen met de beurs gerelateerde energie marktcijfers.


Een variabel energietarief daarentegen evolueert mee met de marktprijs van energie. Deze prijs kan dus afwijken van de tariefkaart die je bij je contract kreeg. Als de marktprijs daalt, betaal je minder. Maar als de marktprijs stijgt, betaal je meer. Het variabel tarief wordt maandelijks herbekeken en herrekenend. Verschillende factoren spelen hierin een rol. Denk aan de energievoorraad, veranderingen in de olieprijs, het politiek klimaat, de weersomstandigheden, de eenheidsprijs per kWh op je factuur is een gemiddelde van de volledige verbruiksperiode waarop de factuur van toepassing is.


Een vast of variabel tarief beïnvloedt enkel de energieprijs: Aan de heffingen en taksen van de overheid als zowel distributienetbeheerder kosten verandert er niks, die zijn voor iedereen hetzelfde, welk tarief je ook kiest.

En dit is namelijk altijd jaarlijks een variabele kost op de slotfactuur.


Wat zijn de verschillende voordelen van een vast en een variabel tarief?


Het grootste voordeel van een vast tarief is uiteraard dat je niet voor verrassingen komt te staan. Je energieprijs zal niet veranderen gedurende de looptijd van je contract en u hoeft hier dus ook niet meer naar om te kijken.

Een vaste energieprijs zorgt dus voor prijszekerheid, hier bij Consulting Solutions zorgen wij dan ook dat u de meest voordeligste vaste prijs in de loop van het jaar krijgt bij die energie leverancier die het best volgens uw behoeften van verbruik past. Vaak is dit ook in combinatie met een jaarlijkse promotie op de slotfactuur. Dit zorgt voor een gemoedsrust voor de klant op jaarlijks termijn.


Met een variabel tarief profiteer de klant dan weer van de geldende energieprijzen. Met een variabel tariefplan schommel je mee met de energie marktcijfers op de beurs. Hier bij Consulting Solutions volgen we maandelijks alle prijzen op voor u, we opteren voor variabele tarieven op de gepaste jaren, want wat betreft elektriciteit zijn er enorme schommelingen in een jaar tijd soms. Voor de gas zijn de prijs schommelingen minder groot net zoals de prijzen van de mazout (stookolie).


Wat zijn nu de verschillende nadelen van een vast en een variabel tarief?


Met een vast energietarief profiteer je niet van tussentijdse prijsdalingen. Je betaalt ook meer voor je jaarlijkse bijdrage. Omdat je profiteert van zekerheid en gemoedsrust, neemt de energieleverancier vaak immers iets meer marge op u contract.

De nadelen van een variabel energietarief zijn dan weer dat je niet beschermd bent tegen mogelijke prijsstijgingen tijdens de loopduur van je contract. U neemt dus een groter risico dan met een vast tarief, aangezien de energieprijs constant kan veranderen op de energie markt.Vast of variabel: welk tarief is het meest geschikt voor mij?


Het helpt om even stil te staan bij de volgende vragen:


1) Kies ik voor prijszekerheid of prijs veranderingen op de energiemarkt.


2) Durf ik risico's nemen met mijn contract.


3) Kan ik er financieel tegen wanneer er een prijsverhoging komt op mijn contract.Hier bij Consulting Solutions hebben we jaren ervaring op de energie markt en helpen u de beste oplossing te geven wanneer u met ons contact op neemt.
De keuze van tariefplan hangt jaarlijks af van verschillende factoren: Consulting Solutions gebruikt handige simulaties en tools die rekening houden met al deze gegevens en u de meest geschikte leverancier en het voordeligste tarief aanreiken.


Als je denkt dat de energieprijzen zullen stijgen doe je er bijvoorbeeld goed aan om voor een vast tarief te kiezen. Vorig jaar stonden de energieprijzen bijvoorbeeld historisch laag door de coronacrisis. Door op dat moment in te tekenen op een vast tarief geniet je ook de komende jaren nog van die lage prijzen.


Nu de cijfers weer licht dalen is het vaak wél aangeraden om voor een variabel tarief te kiezen. Zeker voor gas is dat dikwijls de voordeligste optie. Met een één jarig vast contract kan je dan weer intekenen wanneer de tarieven gunstig zijn én geniet je vaak ook van een mooie welkomstkorting.


Wil je achteraf toch op je beslissing terugkomen? Dan kan je nog altijd van tariefformule en zelfs van leverancier veranderen, zolang je maar rekening houdt met een opzegtermijn van één maand en vaste vergoedingskost.Meer energie nieuws uitgelegd op onze blog:


Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page